''Светогорски кувар'' Онуфрије Хиландарац Штампај Е-пошта

 Active Image

Светогорски кувар

Онуфрије Хиландарац

 

Формат: 23.8x22 цм

Број страна: 240

Писмо: Ћирилица

Повез: Тврд

Година издања: 23. јул 2015.

ИСБН: 978-86-521-1860-1

 

О књизи

Кулинарске приче о светогорском животу.

Овим куваром желим да приближим и дочарам Свету Гору свима онима који нису у могућности да је посете, а пре свега нашим сестрама и мајкама које су отхраниле будуће светогорске монахе.

Јеромонах Онуфрије

Годинама припремајући монашку храну у складу с древним хиландарским рецептурама, отац Онуфрије је посвећено истраживао и разноврсност трпезе других монашких заједница на Светој Гори. Дивећи се истовременој једноставности припреме, богатству укуса и окрепљујућој снази светогорских јела, упијао је и доживљаје и знања који су се прелили изван граница кулинарских искустава и претворили се у открића детаља из живота светогорских монаха које је пренео у овај јединствени кувар.

Приче из историје Свете Горе и монашке свакодневице упознаће нас с мало познатим одликама атоске културе, а више од 140 изузетно лако примењивих рецепата и стотине фотографија начињених специјално за потребе књиге откриће нам универзално примењиве принципе светогорске исхране који представљају основу здравог живота и унутрашњег задовољства.

Несвакидашња књига која духовитим приповедањем у јединствену целину сажима историју и свакодневицу Свете Горе, откривајући богатство укуса као једно од скривених блага овог мистичног света.

 

О аутору

Онуфрије Хиландарац

 Sample Image

Игуман Онуфрије (Драган) Вранић, од оца Косана и мајке Миле, рођен је 1978. године у Крагујевцу. После завршене петоразредне Богословије на Цетињу, 1998. године одлази на Свету Гору Атонску. Након две године искушеништва замонашио се у српској царској ставропигијалној лаври манастиру Хиландару. На Ваведење 2000. године, по благослову цариградског Патријарха г. Вартоломеја, рукоположен је у Хиландару у чин ђакона од стране Митрополита Амфилохија. Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије рукоположио га је 2005. у јеромонаха, а узвео у чин игумана 2009. године. 

Студирао је теологију и историју уметности, објавио две књиге Отуђена добра и Светогорски богослужбени устав. Аутор је блога www.svetogorac.blogspot.com.

Као плод петнаестогодишњег прикупљања светогорских рецепата и пригодних прича из живота светогораца настала је књига Светогорски кувар с причама.

 

На основу узајамног договора са пријатељем наше презентације Издавачком Кућом Лагуна из Београда, сваког месеца доносићемо Вам по три нова рецепта из књиге Светогорски кувар. Уједно Вам и најтоплије препоручујемо да преко интернет сајта Издавачке куће Лагуна, који се налази на веб адреси: http://www.laguna.rs поручите Ваш примерак књиге јер се ради о изузетно корисној и квалитетној књизи коју би свако од нас требало да има у својој приватној колекцији.

 

ИЗДВОЈЕНИ РЕЦЕПТИ: 

КЕЛИОТСКЕ ЋУФТЕ С ПРЕЛИВОМ

ПАПАНЕЗА (ХЛЕБ С ПРАЗИЛУКОМ)

ХЛЕБ С ПОВРЋЕМ

ПАТЛИЏАН С КАЧКАВАЉЕМ

МАГИРИЦА (ВАСКРШЊА ЧОРБА)

ВИНОГРАДАРСКА ГИБАНИЦА

БЛАЦАРА (ПРОЈА СА СПАНАЋЕМ)

КАРЕЈСКИ ЦВЕТОВИ

МЕДЕЊАЦИ ОЦА МИЛУТИНА (ПОСНИ НА ВОДИ)

АВГОЛЕМОНО СУПА

ЧОРБА ОД ТАХИНИЈА

КАРФИОЛ С ТАХИНИЈЕМ

КОЗМЕК

ФАЛАФЕЛ - ЋУФТЕ ОД ЛЕБЛЕБИЈА

ПАСУЉ НА ХИЛАНДАРСКИ НАЧИН

 

 

 


Запамтите нас

 
 

Присутност на сајту