Каруља Штампај Е-пошта

 

                                 ОТАЦ СТЕФАН СА КАРУЉЕ УПОКОЈИО СЕ 2000. ГОДИНЕ

 
Симбол светогорске пустиње представља Каруља, То је стеновит и стрм обронак где на литици, као птичја гнезда висе пустињачке испоснице. Из неких од њих и данас се могу видети кошаре које су преко чекрка (каруља – чекрк) и канапа спуштене до мора. У њима се налазе монашке рукотворине за путнике пролазећих бродића који заузврат у кошару стављају нешто од хране или новац.

На Каруљи има десетак станишта, углавном комбинација дозиданог дела уз неку пећину, мада је често и читава келија једна пећина. У две оавкве келије живе Срби – отац Стефан и отац Симеон.

Одмах у наставку Каруље је Катунакија која има нешто више станишта, међу којима је најпознатија кућа Данијела, иконописца и потврдњи многих познавалаца свтогорских прилика, најбољих појаца. У непосредној близини је кућа чувеног сребрара, оца Томе, као и кућа оца Герасима, великог духовника и писца схимни.

Келије на Катунакији најчешће служе као последње одмориште за оне који желе да се попну на врх Атоса, а оне су уједно и прво прихватилиште уморноме путнику који силази са Атоса.

 


Запамтите нас

 
 

Присутност на сајту