Књига ''Птице Свете Горе'' аутора Јавора Рашајског Штампај Е-пошта

 Sample Image

О књизи:

Јавор Рашајски

Птице Свете Горе

Матица српска 2012.година

меки повез, 95 стр.

ИСБН 978-86-7946-094-3

Поруџбине књиге путем телефона: 069/474-0-424 

 

Орнитолог и академски сликар Јавор Рашајски из Вршца, готово сваке године, већ дуже од деценије борави на Атосу, проучавајући птице овог подручја. Небројени цртежи, мапе, фотографије и описи који су плод његовог рада, садржани су у управо објављеној књизи „Птице Свете горе“, издавача "Матице српске" из Новог Сада, у којој је побројана, ни мање ни више, чак 161 врста птица које настањују овај крак полуострва Халкидики. Две страсти се у његовом раду спајају на најбољи начин – научник Рашајски прецизно је прибележио све што је видео у врлетима Свете горе, а сликар Јавор је та сазнања преточио у изузетне цртеже, према којима фотографије могу бити само бледа сенка.

Седам година истраживања уродила су плодом и „Птице Свете горе“ полетеле су ка љубитељима природе. Позитивне реакције дошле су од колега у земљи али и из света. Енглези се посебно интересују за птице Атоса, али и Србије. Понеки путник намерник повремено закуца на врата Јавора Рашајског, желећи да оде с њим у природу и посматра птице.

Свака описана птица документована је са називима врсте, рода, породице и реда на латинском, као и са колоквијалним именима на грчком, енглеском и немачком. Поред тога, ту је и међународни код за врсте, затим подаци о распрострањењу и величини, легенда о томе да ли је у питању птица селица, гнездарица, пролазница... Међутим, оно што ову књигу заиста чини посебном су цртежи. Свака врста представљена је са зимским и летњим перјем, као и цртежима младунаца. Фотографије које су снимане на терену биле су недовољне и неуједначеног квалитета, и због тога су дати цртежи што читаоцу нимало не смета. Напротив, омогућено је да се уочи сваки детаљ и да се свака врста прикаже у пуном сјају.

 

 

Захваљујући успостављеној сарадњи интернет портала Водич кроз Свету Гору и веб галерије Атос са господином Јавором Рашајским, чиме нам је указана велика част и поверење, омогућено је и вама драги наши посетици да завирите у ову дивну и корисну књигу и прочитите пар одломака из исте. Такође је овом сарадњом омогућено и поручивање књиге по набавној цени од 1.800 рсд позивом на број телефона +381 69 474 0 424. 

Притом напомињемо да је број књига ограничен и да једини додатни трошак који можете имати приликом поручивања и куповине књиге јесте трошак поштарине, уколико се ради о достави мимо територије Београда и Новог Сада.

 

 О аутору:

 

 Active Image


Јавор Рашајски- сликар рођен је у Вршцу 1946. године.

Академију за ликовне уметности завршава у Београду 1975. године у класи професора Зорана Петровића.

Цртање учи код професора Александра Луковића, а цртеж специјализира на постипломским студијама код проф. З. Петровића.

Активно излаже од 1982. године.

Урадио је или илустровао преко осамдесет књига, од којих су шест ауторских из области оринтологије. Из исте области има преко двадесет научних радова.

Радећи на књигама, награђен је два пута првом наградом на Међународном сајму књига у Београду 2002. и 2004. године, а 2007. добија високу награду румунске Академије наука и уметности за ауторску књигу ПТИЦЕ БАНАТА.

2012. године издао је књигу под називом ’’Птице Свете Горе’’ у издању Матице српске. 

Град Вршац додељује му Октобарску награду 1988. и 2004. године.

Члан је Матице српске и УЛУС-а.

Колективно је излагао на својим изложбама УЛУС-а као и на бројним самосталним изложбама.

Од 2000. до 2004. год. обављао је функцију директора Градског музеја Вршац.

Од 2004. до 2008. обављао је функцију вишег кустоса у истом музеју.

Од 2008. до 2012. године обављао дужност члана Општинског већа задужен за културу.

 

САДРЖАЈ КЊИГЕ

ПРЕДГОВОР (КЊИГА ''ПТИЦЕ СВЕТЕ ГОРЕ'')

ОДЛОМЦИ ИЗ КЊИГЕ

СЛИКЕ И ЦРТЕЖИ (КАТАЛОГ)


 


Запамтите нас

 
 

Присутност на сајту