Свети великомученик Димитрије – Митровдан Штампај Е-пошта
Active Image

8. Новембар

Овај славни и чудотворни светитељ роди се у Солуну од родитеља благородних и благочестивих. Измољен од Бога од бездетних родитеља, беше однегован с великом пажњом. Отац му беше војвода солунски. Кад он умре, христоборни цар Максимијан постави Димитрија на његово место и препоручи му да нарочито гони и истребљује хришћане. Но Димитрије не само да не послуша цара него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у Солуну. Чувши то цар се веома огорчи на Димитрија, па сврати нарочито у Солун кад се враћаше из рата против Сармата. Призва Димитрија и испитиваше га о вери. Димитрије јавно пред царем призна да је хришћанин и још изобличи царево идолопоклонство.

Разјарени цар баци га у тамницу, а Димитрије, знајући шта га чека, уручи све своје имање своме верном послушнику Лупу да разда сиротињи. У тамници му се јави ангел Божји и рече му: Мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!" После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија, и ови га на молитви избодоше копљем. Тело његово узеше тајно хришћани и сахранише чесно. Из тела страдалца Христова потече целебно миро, којим се многи болесници излечише. Над моштима његовим ускоро би подигнута мала црква.

Кад илирски војвода Лонтије, болестан од неизлечиве болести, притече моштима с молитвом и потпуно се исцели, подигне он из благодарности много већу цркву наместо старе. Када цар Јустинијан хтеде пренети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише пламене искре од гроба и чу се глас: "Станите и не дирајте!" Тако мошти св. Димитрија осташе заувек у Солуну. Као заштитник Солуна св. Димитрије се много пута јављао и спасао град од велике беде.

 


Запамтите нас

 
 

Присутност на сајту