Документарни серијал Хиландарско вековање Штампај Е-пошта

Документарни серијал „Хиландарско вековање“ представља својеврсно истраживање историје манастира Хиландара као и других манастира који се налазе на Светој Гори Атонској.

Active Image

У првој епизоди „Роду на дар вечни“ говори се о Српско царској лаври подигнутој на рушевинама истоименог манастира у XII веку заслугом Светог Саве и његовог оца Светог Симеона. Идеја о градњи српског манастира на Атосу родила се приликом њиховог боравка у манастиру Ватопеду. Осам векова, стециште је монаха и поклоника и место молитвеног тиховања.

Током векова, Хиландар, али и остале светогорске манастире обнављале су и помагале многе знамените, али и мање познате личности из српске историје.

О настанку српског Хиландара, говоре Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, као и Душан Миловановић, Владета Јанковић и Мирко Ковачевић, који су највећи део професионалне каријере посветили истраживању најзначајнијег српског манастира.

 

 Active Image

У другој епизоди „Лука спасења“ аутори нас воде у Манастир Ватопед, један је од најзначајнијих духовних центара, не само на Светој Гори, већ у читавом православном свету. У својој богатој историји, изнедрио је многобројне светитеље, велике духовнике и једног византијског владара. У манастиру Ватопед је и данас веома живо сећање на његове ктиторе Светог Саву и Светог Симеона. Отац и син, управо су се овде срели и започели труд на подизању српског манастира на Светој Гори.

О вековним братским везама између манастира Ватопеда и манастира Хиландара, говори Високопреподобни архимандрит Јефрем, игуман манастира Ватопед. Такође, он ће представити део драгоцености и духовног блага које ово моћно манастирско утврђење чува. Ватопедски монах Андријан, упознаће нас са предањем о шест чудотворних богородичиних икона по којима је манастир Ватопед познат широм планете и увести у параклис Светих Бесребреника Козме и Дамјана, који су подигли Свети Сава и Свети Симеон. Ово је први пут да телевизијска камера, са наших простора, захваљујући благослову ватопедског игумана Јефрема и препоруци хиландарског игумана Методија, бележи део историје манастира Ватопед.

Active Image

У трећеој епизоди У славу вечног живота трочлана екипа РТВ иначе сарадника нашег интернет портала путовала је јединственом монашком гором на полуострву Атос у време прославе Васкрса, највећег хришћанског празника, којим људски род слави победу Спаситеља над смрћу, као основни смисао хришћанске вере.

Током путовања Светом Гором, од српског манастира Хиландар до некада грузијског, а данас грчког манастира Ивирон, забележен је делић онога што карактерише прославу Васкрса на Атосу.

Active Image

Четврта епизода Светогорско гостољубље, снимљена поводом славе манастира Хиландара, Ваведење Пресвете Богородице, посвећена је једној од најзначајнијих врлина монаха Светогораца – гостољубљу. О традицији гостољубља у Хиландару, као и на читавој Светој гори, говориће архимандрит Методије, игуман Хиландара. Он ће такође појаснити и смисао светогорског "аватона", закона који забрањује улазак жена на Свету гору.

 Active Image

 

На Дан празника Христовог рођења, документарни програм РТВ премијерно емитује најновије емисије из серијала Хиландарско вековање, насловљене: На олтару Свете Горе и стазама подвижника.

Реч је о путопису који открива неке од најудаљенијих делова Свете Горе.

Наша екипа, обишла је келије Светог Пајсија Светогорца, покрај Кареје, као и келију у којој је последње дане живота провео чувени Старац Порфирије Кавсокаливит. 

 Sample Image

На овом поклоничком путу прошли смо и стрмим литицама светогорске пустиње, местима тиховања других славних Светитеља и подвижника.

Монах Александар, Рус из братства манастира Кутлумуш, говори о обележавању хиљадите годишњице руског монаштва на Атосу, а монах Јефрем са Катунакије открива тајну справљања светогорског тамјана. 


Руководилац серијала: Војин Поповић,

Сценариста и редитељ: Горан Вукчевић.

Сниматељ: Горан Филиповић

 

Серијал је омогућен захваљујући уговору о сарадњи између Свете царске српске лавре Хиландара и РТ Војводина и подршци Задужбине Светог манастира Хиландара из Београда. 

 

ЛИНКОВИ:

ХИЛАНДАРСКО ВЕКОВАЊЕ ''РОДУ НА ДАР ВЕЧНИ''

ХИЛАНДАРСКО ВЕКОВАЊЕ ''ЛУКА СПАСЕЊА''

ХИЛАНДАРСКО ВЕКОВАЊЕ ''У СЛАВУ ВЕЧНОГ ЖИВОТА''

ХИЛАНДАРСКО ВЕКОВАЊЕ ''СВЕТОГОРСКО ГОСТОЉУБЉЕ''

ХИЛАНДАРСКО ВЕКОВАЊЕ ''НА ОЛТАРУ СВЕТЕ ГОРЕ И СТАЗАМА ПОДВИЖНИКА''

 

 


 


Запамтите нас