''Преко прага'' Владика Григорије Штампај Е-пошта

Active Image

 Active Image

  

ПРЕКО ПРАГА

Владика Григорије

 

Броширано издање, ћирилица и латиница

Датум објављивања:

28. април 2017.

Цена: 499 рсд

Формат: 13 x 20 цм

Број страна: 168

Категорија: приче

Издавач: Лагуна

 

Укратко о књизи

Збирка прича владике Григорија о судбинама малих људи кроз чије животе се осликава једно време (крај XX века) и једно поднебље (Босна и Херцеговина).

 

Важни аргументи

          Владика Григорије је познати приповедач.

          Познат је и по својим ангажованим говорима о друштвено-политичким темама.

          Његове приче нам помажу да схватимо да у животу нема неважних ствари; да је 

            велична увек скривена у једноставности; да је истина главно мерило вредности...

          Његове приче су и сведочанство о судбини људи у Херцеговини с краја XX века.

          Изванредан је психолошки портретиста.

 

Садржај

Меланхоличном збирком прича Преко прага владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије Дурић несумњиво улази у ред даровитих босанскохерцеговачких писаца, који својом прозом наставља најбољу традицију приповедача на српском језику, од Петра Кочића до Зуке Џумхура, Иве Андрића или Меше Селимовића. После две дуже новеле, Лазар и Прича о старом краљу, објављене пре више година, писац се у овој збирци окреће судбинама малих људи у свом херцеговачком поднебљу с краја бурног XX века.

Када пише о појединачним судбинама савременика, њиховим несрећама, неспоразумима и заблудама, болестима, беди и странпутици, писац издваја најсветлије тренутке њиховог живота и налази најдрагоценије црте њиховог карактера. А када пише о лопти, смеху, возовима, о бригама, мору или манастирима, Григорије Дурић оживљава заборављене или испражњене просторе, пределе и расположења свога ратом опустошеног поднебља.

Изванредан психолошки портретиста, ауторски глас у овој књизи уздиже се изнад злосрећних подела у народу, прелазећи преко уског и себичног прага своје куће, вере и нације, и даје нам сваким ретком своје прозе на знање да ће се угледати на Андрићеву мисао: „Највећа планина коју човек мора прећи је праг његове сопствене куће.“

 

Претходно објављени наслови

Први пут у издању Лагуне.

 

О аутору

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије (Дурић) рођен је 1967. у Варешу. Српску православну богословију „Свети Сава“ завршава 1989 у Београду, када постаје студент Православног богословског факултета. Замонашен је 1992. у манастиру Острог, а потом са тадашњим епископом захумско-херцеговачким и приморским Атанасијем (Јевтићем) одлази у обновљени манастир Успења Пресвете Богородице – Тврдош код Требиња. На Православном богословском факултету у Београду дипломирао је 1994, након чега борави на постдипломским студијама у Атини. Игуман манастира Тврдош постаје 1996, а затим и архимандрит 1997. У трон епископа захумско-херцеговачких и приморских уведен 1999. На Православном богословском факултету у Београду одбранио је 2014. докторску дисертацију под насловом Релациона онтологија Јована Зизјуласа и тиме стекао звање доктора теологије. Поред архипастирског рада, бави се и писањем. Аутор је књига Долази час и већ је настао (беседе и разговори), Лазар (новела), Прича о старом краљу (новела) и Радост живота (колумне).

 

Ваш примерак књиге можете поручити кликом на следећи линк:

http://www.laguna.rs/n3439_knjiga_preko_praga_cirilica_laguna.html

 

 

 

 


Запамтите нас