''Преко прага'' Владика Григорије Штампај Е-пошта

Active Image

 Active Image


ПРЕКО ПРАГА

Владика Григорије

 

Драги посетиоци интернет портала Водич кроз Свету Гору,

У сарадњи са издавачком кућом Лагуна из Београда, част и задовољство нам је да вам представимо књигу под називом ''Преко прага'' аутора владике Григорија.

Према речима самог владике, поменута књига је настала из његове потребе да проговори о људским судбинама и местима која су на њега оставила посебан траг.

Књига се састоји од 23 приче које говоре о томе да је ''човек где год ходи и како год иде на неком прагу'' и да је ствар у томе како ће прећи те прагове. Некада су ти прагови пуни радости, некада страшни и неиздрживи. Човек не сме да стане док не дође до последњег прага – смрти, односно живота. Питање смрти и живота и докле ћемо стићи је питање којим ће се како владика каже бавити док је жив. Према наводима владике, књига ''Преко прага'' настајала је дуго времена, односно неке од прича написане су пре много година, а неке недавно.

 

С обзиром да збирка прича ''Преко прага'' владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија Дурића представља штиво које се у даху чита, топло вам свима препоручујемо да посетите издавачку кућу Лагуну и набавите свој примерак ове књиге или је можете поручити кликом на следећи линк:

http://www.laguna.rs/n3439_knjiga_preko_praga_cirilica_laguna.html 

 

Укратко о књизи

Збирка прича владике Григорија о судбинама малих људи кроз чије животе се осликава једно време (крај XX века) и једно поднебље (Босна и Херцеговина). 

 

Садржај

Меланхоличном збирком прича Преко прага владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије Дурић несумњиво улази у ред даровитих босанскохерцеговачких писаца, који својом прозом наставља најбољу традицију приповедача на српском језику, од Петра Кочића до Зуке Џумхура, Иве Андрића или Меше Селимовића. После две дуже новеле, Лазар и Прича о старом краљу, објављене пре више година, писац се у овој збирци окреће судбинама малих људи у свом херцеговачком поднебљу с краја бурног XX века.

Када пише о појединачним судбинама савременика, њиховим несрећама, неспоразумима и заблудама, болестима, беди и странпутици, писац издваја најсветлије тренутке њиховог живота и налази најдрагоценије црте њиховог карактера. А када пише о лопти, смеху, возовима, о бригама, мору или манастирима, Григорије Дурић оживљава заборављене или испражњене просторе, пределе и расположења свога ратом опустошеног поднебља.

Изванредан психолошки портретиста, ауторски глас у овој књизи уздиже се изнад злосрећних подела у народу, прелазећи преко уског и себичног прага своје куће, вере и нације, и даје нам сваким ретком своје прозе на знање да ће се угледати на Андрићеву мисао: „Највећа планина коју човек мора прећи је праг његове сопствене куће.“

 

О аутору

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије (Дурић) рођен је 1967. у Варешу. Српску православну богословију „Свети Сава“ завршава 1989 у Београду, када постаје студент Православног богословског факултета. Замонашен је 1992. у манастиру Острог, а потом са тадашњим епископом захумско-херцеговачким и приморским Атанасијем (Јевтићем) одлази у обновљени манастир Успења Пресвете Богородице – Тврдош код Требиња. На Православном богословском факултету у Београду дипломирао је 1994, након чега борави на постдипломским студијама у Атини. Игуман манастира Тврдош постаје 1996, а затим и архимандрит 1997. У трон епископа захумско-херцеговачких и приморских уведен 1999. На Православном богословском факултету у Београду одбранио је 2014. докторску дисертацију под насловом Релациона онтологија Јована Зизјуласа и тиме стекао звање доктора теологије. Поред архипастирског рада, бави се и писањем. Аутор је књига Долази час и већ је настао (беседе и разговори), Лазар (новела), Прича о старом краљу (новела) и Радост живота (колумне).


 

 

 

 


Запамтите нас